Trump: relatie met Nederland beter dan ooit

De relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland is ,,beter dan ooit'', meent de Amerikaanse president Donald Trump. Hij zei dat bij het verwelkomen van premier Mark Rutte in het Witte Huis. Het is het eerste bezoek van Rutte aan Trump.

Trump begon vrijwel onmiddellijk over de internationale handel, een van de heikelste onderwerpen op de agenda van de twee. Volgens de Amerikaanse president zijn ,,we dicht bij het sluiten van een paar goede handelsdeals, althans: eerlijke handelsdeals. Eerlijke handelsdeals voor onze belastingbetalers, onze werknemers en onze boeren.'' Trump klaagt al langer dat vrijhandel soms slecht uitpakt voor veel Amerikanen.

De president verwees naar de onenigheid tussen de VS en de Europese Unie over handel en invoerrechten, die dreigt uit te lopen op een handelsoorlog. Trump verzekerde dat er binnenkort overleg met de EU volgt en ,,er iets positiefs uitkomt''.

Meer banen

Rutte wees juist op het aantal banen dat de handel tussen de VS en Nederland oplevert. Zijn doel is ,,om dat te verhogen''. Hij stelde dat ,,er zoveel mogelijkheden zijn voor de VS en Nederland om meer te doen'' om elkaars economie en veiligheid te versterken.

De Nederlandse minister-president kwam maandagavond even na achten (Nederlandse tijd) aan bij de ambtswoning van de Amerikaanse president. Die begroette hem bij aankomst en nam hem mee naar zijn kantoor, het Oval Office. Voor het onderhoud van de twee is een klein uur uitgetrokken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.