Tweede Kamer wil mensen snel onder ede horen

Tweede Kamer wil mensen snel onder ede horen ANP

De Tweede Kamer wil een nieuw wapen om informatie boven tafel te krijgen. De Kamer moet mensen sneller, zo nodig onder ede, kunnen horen. Daarom is een zogenoemde parlementaire ondervraging nodig. De komende jaren moet er een proef komen.

Dat stelt een commissie onder leiding van SP-Kamerlid Ronald van Raak. ,,Bonnetjes die verborgen blijven, informatie die in een la op een ministerie blijft liggen. Het is hard nodig dat de Tweede Kamer een nieuw wapen in handen krijgt. Een van de belangrijke taken van volksvertegenwoordigers is de regering controleren en daarvoor is goede informatie essentieel'', aldus van Raak woensdag bij de presentatie van de bevindingen.

De Tweede Kamer besloot eind 2013 de commissie in te stellen om te kijken hoe Kamerleden meer te weten kunnen komen over misstanden. De Kamer heeft al de mogelijkheid van een parlementaire enquête. Maar dat is een diepgaand, intensief onderzoek dat lang kan duren. Daarnaast kan de Kamer een hoorzitting of rondetafelgesprek houden om meer informatie te vergaren.

De parlementaire ondervraging is bedoeld als tussenvorm. Personen zijn verplicht om mee te werken, net als bij een enquête. De commissie-Van Raak stelt voor om er de komende vijf jaar ervaring mee op te doen.

Nieuws

Meest gelezen

menu