Uber beboet voor overtreding taxiwet

Uber moet opnieuw in de buidel tasten voor overtreding van de taxiwet. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) int 650.000 euro bij het bedrijf als restant van een eerder opgelegde dwangsom van 1 miljoen euro voor de inmiddels gestopte dienst UberPOP.

Het technologiebedrijf bood via zijn Uber Marktplaats chauffeurs zonder taxivergunning de gelegenheid om pachtconstructies aan te gaan bij bedrijven die wél een vergunning hadden. Deze chauffeurs boden vervolgens hun diensten aan via de app van Uber, waarvoor het bedrijf 20 tot 25 procent van de ritprijs rekende. Volgens de ILT is voor het gebruik van de vergunning van een ander echter een loonverband of zzp-constructie nodig.

De inspectie beraadt zich nog over het opleggen van een nieuwe, hogere last onder dwangsom. Uber heeft de Marktplaats inmiddels offline gehaald en wijst er in een reactie op dat de pachtconstructie gangbaar is in de sector en dat ook veel andere bedrijven er gebruik van maken. ,,We zijn dan ook verrast door de aantijgingen van ILT aan ons adres."

Het Amerikaanse bedrijf Uber is wereldwijd actief met zijn taxidiensten die zijn te bestellen via een app. In vier steden in Nederland was het ook actief met UberPOP, een dienst waarmee particulieren met hun eigen auto ritten konden aanbieden via de Uber-app. De rechter verbood de dienst eind 2014, maar het bedrijf trok pas november vorig jaar de stekker eruit, nadat de dwangsom per betrapte chauffeur was verhoogd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.