'Undercoveractie na 'vergismoord' zorgvuldig'

De undercoveractie waardoor de vermeende tweede schutter in de zogenoemde Amsterdamse vergismoordzaak kon worden aangehouden, is volgens het Openbaar Ministerie (OM) zorgvuldig afgewogen. De politie heeft volgens de officier van justitie rechtmatig opgetreden toen twee undercoveragenten zich voordeden als leden van een Molukse motorclub en de partner van de verdachte benaderden. Dit zei ze dinsdag tijdens een pro-formazitting in deze zaak.

De 34-jarige Tony D. wordt verdacht van de moord op Djordy Latumahina (31), die op 8 oktober vorig jaar in het bijzijn van zijn vriendin en tweejarig dochtertje werd doodgeschoten in een parkeergarage in Amsterdam-West. De vrouw raakte zwaargewond, het kind bleef ongedeerd. Latumahina was vermoedelijk niet het beoogde slachtoffer, maar hij woonde in hetzelfde appartementencomplex en reed in eenzelfde soort auto als het mogelijke doelwit.

De undercoveragenten vroegen de vrouw van D. volgens het OM ,,op rustige wijze'' naar de bestuurder van de auto die betrokken was bij de liquidatie. De actie leidde ertoe dat de verdachte en zijn partner naar de politie stapten met het verhaal dat ze werden bedreigd door leden van een motorclub. Naar aanleiding van die melding volgden doorzoekingen bij hun huis en campingplek. Daar vond de politie onder meer een vuurwapen, waarop D. werd aangehouden voor verboden wapenbezit. Vervolgens volgde op 14 november in zijn cel de aanhouding op verdenking van de moord.

Twijfel over undercoveractie

Volgens de advocaten van de medeverdachten, die twijfelen of de undercoveractie door de beugel kan, ging het er wel degelijk dreigend aan toe. Jan Hein Kuijpers, een van de raadslieden in deze zaak, vroeg dan ook naar de tape van de actie, waarvan de audio is opgenomen. De rechtbank vroeg de officier die zo spoedig mogelijk te verstrekken.

Volgens het OM had de vermeende schutter contact met drie andere verdachten. De officier van justitie benadrukte dat het bewijs in deze zaak vooral zit in de combinatie van verschillende plaatsbepalingsregistraties van voertuigen en telefoons. In totaal worden nu zeven personen verdacht van betrokkenheid bij de vergismoord.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.