VID: Filedruk dit jaar flink gestegen

De omvang van files in ons land, de zogenoemde filedruk, is dit jaar flink toegenomen; met ongeveer 25 procent. Daarmee is een eind gekomen aan een daling van die filedruk van de afgelopen jaren. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de VerkeersInformatieDienst (VID) dinsdag naar buiten heeft gebracht.

De laatste jaren nam de filedruk (lengte maal duur) juist flink af. Volgens de VID was dat te danken aan meer bredere snelwegen. Ook zat de economie in het slop. Het effect van die bredere wegen is inmiddels (deels) uitgewerkt en de economie draait weer beter waardoor er weer meer verkeer is, stelt de VID.

Ook was het dit jaar vaker regenachtig tijdens de spits. Vorig jaar waren er 48 'regenspitsen', dit jaar 64 en dan met name in de laatste vier maanden van het jaar. Daarbij komt ook nog eens dat mensen toch weer vaker gaan rijden tijdens spitstijden.

Het grootste knelpunt was het afgelopen jaar het Terbregseplein op de A20 van Hoek van Holland naar Gouda. Op nummer twee staat dezelfde weg, maar dan bij Moordrecht. Op nummer drie de A1 naar Amersfoort bij Eembrugge.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.