Van Barneveld schakelt Van Gerwen uit

Niet Michael van Gerwen maar Raymond van Barneveld heeft dinsdagavond de kwartfinale van het WK darts bereikt. De kersverse opa verraste zijn als eerste geplaatste landgenoot in een zinderende achtste finale. Hij besliste het duel in een beslissende zevende set (4-3).

Van Gerwen en Van Barneveld, wereldkampioenen van 2014 en 2007, gaven elkaar weinig toe in een volgepakt Alexandra Palace. De 26-jarige Brabander won de eerste set, maar kwam vervolgens op een achterstand van 1-2 en 2-3. Van Gerwen gooide 135 uit toen hij de achtste finale met 2-4 dreigde te verliezen. Bij een gelijke stand van 3-3 verloor hij uiteindelijk de beslissende set met 3-1.

Van Gerwen (105) haalde een hoger gemiddelde dan Van Barneveld (100). Maar de Hagenaar hield zijn hoofd koel op de belangrijkste momenten. In een reclamespotje voor de dartsport overtrof Van Barneveld uiteindelijk zichzelf. Voor Van Gerwen eindigde een prachtig jaar in mineur. Hij stond in dit kalenderjaar in de finales van bijna alle grote toernooien. Uitgerekend op het WK sneuvelde hij in de achtste finale. Van Barneveld stuit in de kwartfinale op Michael 'Bully Boy' Smith, die eenvoudig met Benito van de Pas afrekende: 4-0.

Vincent van der Voort kon niet voor een verrassing kunnen zorgen. De Nederlander ging in de achtste finales kansloos onderuit tegen Gary Anderson (0-4), de titelverdediger uit Schotland. Van der Voort werd volledig overklast door de 'The Flying Scotsman'. De Nederlander won alleen de voorlaatste van de in totaal dertien gespeelde legs. Jelle Klaassen kan zich woensdag als tweede Nederlander bij de laatste acht scharen. Hij moet dan wel van Phil Taylor winnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.