Van Tongeren niet op lijst GroenLinks

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks staat niet op de lijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dat schrijft de volksvertegenwoordigster vrijdag op Facebook.

,,Na me ruim zes jaar met volle overtuiging voor GroenLinks ingezet te hebben, sta ik niet op de concept-lijst'', aldus Van Tongeren. De voormalige Greenpeace-directeur schrijft verder: ,,Ik kijk met plezier terug op mijn werkzaamheden, maar wel getemperd door het besef dat groen beleid nog steeds te wensen overlaat en daarvoor opkomen zeer noodzakelijk is.''

Een woordvoerster van de partij laat weten dat ze niet op de lijst is gezet omdat de kandidatencommissie ,,het tijd vond voor nieuwe gezichten''. Ze bevestigt verder een bericht in NRC dat na lijsttrekker Jesse Klaver de 46-jarige Kathalijne Buitenweg op nummer twee staat. Buitenweg zat tot 2009 tien jaar lang voor de partij in het Europees Parlement.

GroenLinks presenteert zondag de kandidatenlijst. De leden kunnen zich er daarna in een referendum over uitspreken. Op 15 december wordt dan de definitieve lijst vastgesteld. GroenLinks zit momenteel met vier leden in de Tweede Kamer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.