Van der Steur en Dijkhoff adviseerden in deal

Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff zijn actief betrokken geweest bij de afhandeling van de omstreden Teeven-deal door toenmalig minister en partijgenoot Ivo Opstelten. De huidige minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie waren toen nog Tweede Kamerlid van de VVD.

De twee adviseerden onder meer bij het opstellen van een persbericht over deze politiek zeer gevoelige zaak. Ze vonden dat in het persbericht geen specifieke ontkenning moest komen van het bedrag dat het tv-programma Nieuwsuur had gemeld. Dat zou verwarring zaaien, zeker omdat het bewijsstuk van het overgemaakte bedrag nog niet was gevonden. De gesprekken over de formuleringen waren ,,soms pittig''.

Dat blijkt dinsdag uit antwoorden van het kabinet op 250 vragen die de Tweede Kamer had gesteld over het rapport van de commissie-Oosting. De voormalige ombudsman Marten Oosting leidde het onderzoek naar de deal van Teeven als oud-officier van justitie in 2000 en de politieke nasleep ervan vanaf 2014.

Rutte

Van der Steur wist vorige week tijdens zijn persconferentie niet meer precies wat zijn inbreng destijds was. Nu herinneren de twee zich de gesprekken ,,niet zozeer als het helpen opbouwen van een verdediging, maar de opgebouwde verdedigingslijn te testen op houdbaarheid''.

Premier Mark Rutte had op 4 maart, vlak voor de uitzending van Nieuwsuur over de kwestie, gebeld met toenmalig staatssecretaris Fred Teeven. Rutte vroeg alleen of Teeven zich nog kon vinden in de conclusie dat er ,,geen onderbouwde uitspraken'' konden worden gedaan over de feitelijk schikking. De premier vroeg niet door en een specifiek bedrag werd niet genoemd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.