Verkennend onderzoek naar Al-Raza moskee

Het Openbaar Ministerie doet een ,,oriënterend onderzoek'' naar de Al-Raza moskee in Almere. Dat gebeurt volgens een woordvoerster na de uitzending van het SBS6-programma Undercover in Nederland. Daarin was te zien dat de moskee zou meewerken aan illegale, religieuze huwelijken.

,,We kijken eerst of er sprake is van strafbare feiten'', vertelt de woordvoerster in reactie op een bericht van Omroep Flevoland. Van vervolging is nog geen sprake.

In het programma was zondagavond met behulp van een verborgen camera te zien dat een vrouw deed alsof ze wilde trouwen met een moslim. Zij zou zijn derde vrouw worden. Er wordt vastgelegd dat de voorzitter van de moskee wil meewerken aan het huwelijk, ook al is hem duidelijk dat er niet volgens de Nederlandse wet wordt getrouwd.

Vier vrouwen

Volgens islamitisch gebruik mag een man in totaal met vier vrouwen trouwen. In Nederland mag alleen een religieus huwelijk worden gesloten, als daarvoor een burgerlijk huwelijk is voltrokken.

Een aantal moskeeën en imams uit de vier grote steden roepen maandag in een persbericht op om geen islamitische huwelijken meer te sluiten als niet vooraf is vastgesteld dat een huwelijk is geregistreerd bij de burgerlijke stand. ,,Als de Nederlandse wet voorschrijft dat een religieuze plechtigheid pas mag plaatsvinden als het huwelijk ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand is voltrokken, dan moet de moslim zich hieraan houden'', schrijven zij in een verklaring.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.