Verstekeling-apen naar Stichting AAP

De vijf Java-apen die in 2014 als verstekeling op een schip naar Nederland kwamen, zijn maandag overgebracht naar Stichting AAP. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken laten weten. De dieren waren een tijd ondergebracht in een apenlaboratorium in Rijswijk.

De Partij voor de Dieren (PvdD) vond het laboratorium onacceptabel als opvangplek en vroeg de apen onder te brengen bij Stichting AAP. De Tweede Kamer steunde dat voorstel in maart.

,,Het apenlaboratorium is echt de allerlaatste plek waar je deze apen naar toe moet willen sturen”, zei PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg. In het laboratorium werden ze overigens niet voor dierproeven gebruikt.

Blij

De dieren waren in de Rotterdamse haven op een schip uit Maleisië in beslag genomen.

De Stichting AAP is blij met de komst van de nieuwe gasten Ray, Greg, Eugen, Oz en Rash. ,,We stellen alles in het werk om deze vijf heren een goede toekomst te geven'', aldus directeur David van Gennep. ,,De dieren zijn drager van een herpesvirus. Zelf hebben ze hier geen last van, maar het kan wellicht besmettelijk zijn voor mensen. Daarom is er de afgelopen dagen hard gewerkt om hun verblijf op onze apeneilanden aan te passen. Nu kunnen ze ook gaan genieten van een prachtig buitenverblijf, zonder dat ze mensen en andere dieren kunnen besmetten.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.