Vispassage in Afsluitdijk geopend

In de Afsluitdijk is zaterdag een lange buis geopend die het vissen mogelijk maakt tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te zwemmen. De passage is belangrijk voor 'trekvissen', omdat die zowel zoet- als zoutwater nodig hebben om te groeien en zich voort te planten.

Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier openden gezamenlijk de buis, die elke nacht tussen de 30.000 en 50.000 glasaaltjes doorlaat. Ook gaven de organisaties het startsein voor het visvriendelijker gebruik van openingen in de Afsluitdijk. ,,Door slim te gebruiken van de openingen in de dijk, bijvoorbeeld door schutsluizen ook 's avonds te bedienen, laten we circa 350 miljoen vissen per jaar door'', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het openen van de vispassage had plaats op Wereldvismigratiedag. Wereldwijd is op ruim vierhonderd evenementen aandacht gevraagd voor de negatieve gevolgen van de aanleg van dammen en dijken. Die vormen een belemmering voor trekvissen die tussen zout- en zoetwater willen zwemmen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.