Winkeliersvereniging INretail: teleurstelling is groot

Winkeliersvereniging INretail: teleurstelling is groot ANP

De teleurstelling is groot dat niet-essentiële winkels nog langer moeten wachten op versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat zegt winkeliersvereniging INretail in een reactie op het nieuws dat de beperkende maatregelen tegen het coronavirus worden verlengd tot en met 20 april.

Zodra de besmettingen afnemen of ziekenhuisopnamen dalen wil INretail dat het kabinet geen dag extra wacht met besluiten tot versoepelingen. De overlegagenda van het kabinet moet naar voren gehaald worden. Dat voorkomt dat anders pas na 20 april de winkels meer mogen dan nu. Dat is niet vol te houden, zegt INretail.

De winkels zijn volgens de branchevereniging goed voorbereid op een veilige heropening. INretail heeft samen met de ministeries van Economische Zaken en Justitie & Veiligheid en gemeenten tot en met afgelopen weekend gewerkt aan een plan hiervoor. Dat ligt nu klaar om te worden uitgevoerd maar helaas blijven winkels nog weken aangewezen op kopen op afspraak en bestellen en afhalen, zegt de vereniging. Dat dwarsboomt een gezonde bedrijfsvoering waardoor ondernemers doorlopend verlies lijden, aldus een verklaring.

Volgens de branchevereniging gebruikt inmiddels 56 procent van de aangesloten ondernemers eigen spaargeld om met de zaak te kunnen overleven. De huidige maatregelen maken een gezonde bedrijfsvoering onmogelijk. Bijna zes van de tien ondernemers zagen afgelopen tijd de schuldenlast fors toenemen door de aanhoudende maatregelen en zijn persoonlijk aansprakelijk bij een faillissement.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland