Zaanstad alert op onrust islamitische school

Onderwijswethouder Dick Emmer van Zaanstad is op zijn hoede voor mogelijke spanningen op basisschool De Roos naar aanleiding van de couppoging in Turkije. De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ), die onder de naam IBS De Roos scholen heeft in Zaandam en Purmerend, wordt er op sociale media van beticht een 'Gülenschool' te zijn, wat de stichting ten stelligste ontkent.

De gemeente is in contact met het schoolbestuur van De Roos. ,,Als de situatie in Turkije hier leidt tot spanningen op en rond de school, is dat onacceptabel’’, zegt Emmer. Hij benadrukt dat De Roos volgens de Onderwijsinspectie een goede school is.

Vier gezinnen hebben voor hun kinderen overplaatsing gevraagd en ook met de nieuwe scholen waar deze leerlingen geplaatst worden, houdt de gemeente contact. ,,Als er kinderen worden thuisgehouden, zullen we de ouders wijzen op de schoolplicht’’, zegt Emmer, die hoopt dat de geluiden dat kinderen thuisblijven, loos alarm betreffen.

Op scherp

De PO-Raad waarschuwde maandag dat de verhoudingen op scholen ,,op scherp’’ kunnen komen te staan naar aanleiding van de aanslagen in Duitsland en Frankrijk en de couppoging in Turkije. Dat kan leiden tot pestgedrag, waarschuwt ook Stichting School & Veiligheid, die scholen ondersteunt bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.

De directeur van de maatschappelijke organisatie Platform INS en Gülen-vertegenwoordiger Saniye Calkin zei eerder bang te zijn voor een ,,golf van vijandelijkheden’’ op scholen als Turkse Nederlanders na de vakantie terugkomen uit Turkije. Volgens de Gülen-aanhangers zijn vakantiegangers daar blootgesteld aan haatzaaierij door Turkse media.

De scholen in de regio Midden-Nederland openen op maandag 22 augustus als eerste de deuren weer na de zomervakantie. De Roos in Zaandam gaat net als de andere scholen in Noord-Nederland op 26 augustus weer open.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.