OM: 'verbod Hells Angels enige optie'

Het Openbaar Ministerie is en blijft bij het verzoek om motorclub Hells Angels te laten verbieden. ,,Hoe kunnen wij als overheid van politiemensen vragen dat ze de straat op gaan ter bescherming van de maatschappij en tegelijkertijd een club laten bestaan die geweld tegen agenten toestaat en zelfs verheerlijkt", aldus de officier van justitie woensdag in de rechtbank in Utrecht tijdens de derde zittingsdag in deze zaak.

De advocaat van de Nederlandse tak van de motorclub hekelde het in zijn ogen ,,eenzijdige en onjuiste" beeld dat het OM heeft gegeven over de geweldsincidenten die aan leden van de Hells Angels toe te schrijven zouden zijn. ,,Het gaat om zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de voorbeelden. Het OM noemt bijvoorbeeld veroordelingen van de rechtbank, die later in hoger beroep een vrijspraak werden. Over een zaak over het ontbreken van een vergunning, wat heeft dat nou met gevaar voor de openbare orde te maken?", aldus advocaat Geert-Jan Knoops.

Volgens justitie ,,verheerlijkt en faciliteert" de motorclub geweld en andere misdrijven. ,,Het is leuk om te weten dat leden van de Hells Angels druk zijn met hun gewone banen en het helpen van gehandicapte kinderen, maar dat kan je niet wegstrepen tegen schietpartijen in restaurants", reageerde de officier van justitie op een eerder betoog van Knoops over de bezigheden van de motorclubleden. Het was slechts een van de stekeligheden tussen de officieren van justitie en de advocaten, die elkaar beschuldigden van leugens, het verdraaien van feiten en selectief citeren.

Opgericht in de VS

Het gaat hier niet om een strafzaak tegen individuele leden, maar om een civiele procedure om zowel de buitenlandse als de Nederlandse tak van de motorclub in Nederland te verbieden. De rechtbank doet waarschijnlijk op 29 mei uitspraak.

Hells Angels werd in 1948 in de Verenigde Staten opgericht door vooral oud-militairen. Ongeveer veertig jaar geleden kwam de club officieel naar Nederland.

De afgelopen jaren werden de motorclubs Bandidos en Satudarah door de civiele rechter verboden. Onlangs begon het OM eveneens een procedure om No Surrender te verbieden. De rechtbank in Assen behandelt deze zaak vanaf volgende week.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.