Aanslag in Nice: Drie dagen nationale rouw

De Franse regering heeft vanaf morgen drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Premier Valls maakte dat bekend na spoedberaad in Parijs. Op publieke gebouwen in Frankrijk hangt de vlag vanaf vandaag halfstok.

Volgens president Hollande zijn er nog ongeveer vijftig mensen in levensgevaar. Hollande is op het moment in Nice.

'Dader geïdentificeerd'

De man die donderdag met een vrachtauto een bloedbad aanrichtte in Nice, was volgens Franse media de 31-jarige Antwan Kumiya uit dezelfde stad. In zijn woning wordt vrijdag huiszoeking verricht. Bij de aanslag zijn zeker 84 doden gevallen, 18 mensen raakten zwaargewond.

Kumiya was bekend bij de politie als vuurwapengevaarlijke crimineel en pleger van huiselijk geweld, maar niet wegens banden met soennitische extremisten. Verscheidene Franse media stellen dat Kumiya een Fransman was die ook over een Tunesisch paspoort beschikte. Kumiya huurde de vrachtauto eerder deze week aan de westrand van Nice.

Chaos

De menigte in Nice was op de drukke Promenade des Anglais naar de jaarlijkse vuurwerkshow van de Quatorze Juillet aan het kijken toen er rond 22.30 paniek uitbrak omdat een man met een witte vrachtwagen op het publiek inreed. Door de chaos die ontstond kon niet iedereen wegkomen.

Volgens minister Koenders zijn er geen aanwijzingen dat onder de slachtoffers ook Nederlanders zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er geen Nederlanders worden vermist.

De dader is door de Franse politie doodgeschoten. Het OM in Parijs zegt dat justitie onderzoek doet naar moord en poging tot moord met een terroristisch oogmerk.

Noodtoestand

De Franse president Hollande heeft aangekondigd dat de noodtoestand in Frankrijk drie maanden wordt verlengd. Hij sprak tijdens een eerste persconferentie over een verschrikkelijke aanval met een duidelijk terroristisch karakter.

Premier Rutte heeft geschokt op de aanslagen gereageerd. Tegen het ANP zei hij: "Het is afschuwelijk om te zien dat wederom vele tientallen mensen, onschuldige burgers, zijn getroffen door een dodelijke aanslag. Onze gedachten zijn op dit moment bij de slachtoffers, de nabestaanden en bij het Franse volk en haar leiders, die wederom zwaar op de proef worden gesteld."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.