Adviseurs Trump bekvechten over ministerspost

De adviseurs van Donald Trump bekvechten over wie er minister van Buitenlandse Zaken moet worden in de nieuwe regering. Dat gebeurde geruime tijd intern achter de schermen, maar zondag werd duidelijk dat de gekozen president het advies heeft gekregen niet Mitt Romney te nemen. Dat besluit zou op grote weerstand kunnen rekenen in Trumps achterban.

Rudy Giuliani zou een verstandiger keus zijn voor deze belangrijke post. De voormalig burgemeester van New York stond tijdens de rebelse verkiezingscampagne vierkant achter Trump. Romney, in 2012 de verliezend Republikeinse presidentskandidaat, had vrijwel het hele jaar kritiek op de vastgoedmagnaat.

Campagnemanager Kellyanne Conway doorbrak het stilzwijgen door te zeggen dat Trump zijn supporters tegen zich in het harnas zou jagen door Romney aan te stellen, de man die hem een ,,oplichter'' en ,,patser'' noemde. ,,Zij zullen zich verraden voelen door de gedachte dat je Romney dus zomaar in het zadel kunt tillen na alles wat hij heeft gedaan. Ze weten niet eens of hij wel op Trump heeft gestemd'', aldus Conway in een interview met NBC.

Nadeel van de keus voor Giuliani is dat ook hij weer een loyale, conservatieve hardliner is die mogelijk in het buitenland zijn hoofd gaat stoten. Romney lijkt wat meer 'salonfähig' en kan meehelpen de verdeelde partij op een lijn te krijgen. De gevestigde orde van de Republikeinen is onveranderd sceptisch. ,,Ik ben voor eenheid in de partij maar weet niet zeker of we daarvoor moeten betalen met de functie op BZ'', reageerde Conway op CNN.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.