Advocaat vraagt vrijspraak Abdeslam

De advocaat van terreurverdachte Salah Abdeslam heeft vrijspraak gevraagd voor het aandeel van de 28-jarige Fransman in een schietpartij in Brussel waarbij drie agenten gewond raakten. Het strafonderzoek is onrechtmatig omdat taalwetgeving is overtreden, betoogde raadsman Sven Mary donderdag voor de Brusselse rechtbank.

De beslissing om een onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme aan te stellen was in het Frans opgesteld. De wet schrijft volgens Mary voor dat dat in dit geval in het Nederlands had moeten gebeuren. Het onderzoek zou daarom nietig zijn.

Om onduidelijke redenen had Abdeslam afgezegd voor de zitting van donderdag. Het Openbaar Ministerie eiste maandag op de eerste zittingsdag twintig jaar celstraf tegen hem en een medeverdachte. Abdeslam beriep zich op zijn zwijgrecht, maar zei wel de rechtbank niet te erkennen.

Wetenschappelijke bewijzen

Het OM heeft het duo moordpoging en wapenbezit in een terroristische context ten laste gelegd. Volgens de advocaat was de schietpartij op 15 maart 2016 in de Brusselse gemeente Vorst geen daad van terrorisme. ,,Wat gebeurd is, was niet gericht tegen de maatschappij of de Belgische staat en dus kan er geen sprake zijn van terrorisme.''

Hij benadrukte dat verdachten onschuldig zijn tot het tegendeel is bewezen. Dat principe geldt ,,zelfs'' voor Abdeslam, aldus Mary. Hij riep de rechters op naar wetenschappelijke bewijzen te kijken en niet naar ,,hypotheses in de media''.

De in Brussel opgegroeide Fransman geldt als de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs , waarbij in november 2015 130 doden vielen. Wanneer hij daarvoor wordt berecht, is nog onbekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.