Akkoord over vrede Zuid-Soedan

De regering van Zuid-Soedan en rebellen onder leiding van voormalig vicepresident Riek Machar zijn in Oeganda tot een akkoord gekomen over het beëindigen van hun al vijf jaar slepende desastreuze stammenoorlog. De Zuid-Soedanese president Salva Kiir en Machar hebben zondag een verklaring verspreid waarin ze zeggen de strijdbijl te begraven en dat Machar zijn functie als eerste vicepresident terugkrijgt.

De onderhandelingen over een vredesakkoord waren in Entebbe in Oeganda. Daarbij waren behalve Kiir en Machar ook de presidenten van Oeganda en Soedan bij, respectievelijk Yoweri Museveni en Omar Hassan al-Bashir. Het is onduidelijk of dit praktisch vrede betekent. Drie jaar geleden sloten de strijdende partijen ook al een keer vrede.

Zuid-Soedan werd in 2011 na tientallen jaren van strijd, onafhankelijk van Soedan. Het land telt meer dan zestig stammen of bevolkingsgroepen. De twee grootste, de Dinka en de Nuer, zijn eind 2013 in een bloedige strijd verwikkeld geraakt. Kiir van de Dinka-stam kreeg het aan de stok met Machar van de Nuer.

Het land is straatarm en het aantal inwoners wordt geschat op circa 12 miljoen. Een kwart daarvan is door het oorlogsgeweld ontheemd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.