Albanië gunt hoteleigenaar belastingvoordelen

Albanië wil meer welvarende toeristen lokken en wil daarvoor een set belastingvoordelen voor luxe-hoteleigenaren in het leven roepen. Uitbater van vier- en vijfsterrenhotels hoeven door het pakket maatregelen straks geen winst- of onroerendezaakbelasting te betalen.

Toerisme is momenteel goed voor circa 8 procent van het bruto binnenlands product van het land. De vraag naar reizen naar het land dat aan de Ionische en Adriatische Zee stijgt, maar de voorzieningen in het land kunnen die vraag momenteel niet aan.

Albanië is een van de armste maar ook een van de ongerepte landen van Europa. Nu al probeert het land toeristen te lokken door de nadruk te leggen op het avontuur dat reizigers te wachten staat.

Een nieuwe wet moet hoteleigenaren voor tien jaar vrijstellen van vrijwel alle belastingen. Wel zal een btw-tarief van 6 procent worden gerekend voor elke dienst in hotels en resorts. De voordelen gelden alleen als er minstens 8 miljoen euro (viersterrenhotel) of 15 miljoen euro (vijfsterrenhotel) in Albanië door ontwikkelaars wordt geïnvesteerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.