Amerikaanse senaat overlopen door Trump-aanhangers. Er is ook geschoten. Bekijk hier foto's en video's

Amerikaanse agenten staan met getrokken vuurwapens in het capitool in Washington DC. Foto: AFP/Drew Anger

Betogers zijn de ruimte binnengedrongen waar de Amerikaanse Senaat vergadert. In het Congres ontstond chaos toen aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump door barricades braken en het Capitool bestormden.

loading

Aanhangers van Trump bestormden woensdag het Capitool, waar de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden zou worden bekrachtigd. McCarthy, de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, noemde de escalatie van de protestacties bij Fox News ”on-Amerikaans” en zei dat de onrust onmiddellijk moet stoppen.

loading

Toen de Trump-aanhangers het Capitool binnendrongen, is een vrouw neergeschoten en zwaargewond geraakt, meldt CNN op basis van meerdere bronnen. Ook de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, zegt dat er is geschoten.

loading

De prominente Republikein Kevin McCarthy zegt dat hij president Donald Trump heeft gevraagd om betogers te kalmeren. Trump verstuurde vervolgens een tweet waarin hij opriep tot vreedzame protesten.

loading

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft de hulp van de Nationale Garde ingeroepen om een einde te maken aan de onrust rond het Capitool. Daar zijn aanhangers van Trump het gebouw binnengedrongen.

Volgens aanwezige journalisten zijn alle senatoren in veiligheid gebracht, onder wie toekomstig vicepresident Kamala Harris en huidig vicepresident Mike Pence. Op beelden is te zien dat er demonstranten aanwezig zijn in de kamer van de Senaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland