Bosbranden verwoesten Australische huizen

Meer dan honderd huizen in het zuiden van Australië zijn verwoest door natuurbranden. Op vrijdag gingen zeker 103 huizen in vlammen op en moesten honderden mensen in het zuiden van de staat Victoria worden geëvacueerd vanwege de vuurzee. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Langs de beroemde Great Ocean Road woedt het vuur. Stadjes als Wye River en Separation Creek, in trek bij toeristen, werden volgens Australische media deels verwoest. Vooral Wye River is zwaar getroffen door de vuurzee: van zeker 85 panden is weinig meer over. Omdat evacuatie te risicovol was, moesten mensen zolang het kon binnen blijven. Zo'n 1600 mensen moesten het plaatsje Lorne vrijdag wel verlaten, omdat de wind dreigde te draaien. Dan zou het vuur ook dat stadje bedreigen.

De autoriteiten in de staat vinden dat iedereen ,,trots mag zijn'' dat er niemand is omgekomen bij de branden. ,,Dit was een lastige brand, maar omdat iedereen goed reageerde en zich aan de plannen hield, is niemand iets overkomen. Daar mogen we trots op zijn'', aldus de premier van Victoria, Daniel Andrews.

In de as

Honderden brandweermannen bestreden het vuur toen dat de kleine stadjes naderde en deels in de as legde. Onduidelijk is nog hoe groot de schade is buiten de plaatsen en of ook daar huizen verwoest zijn. ,,De komende dag tot twee dagen zijn we nog bezig om te zien hoe erg het precies is'', aldus commissaris Craig Lapsley. Mensen die alles kwijt zijn kunnen bij de overheid aankloppen voor een eerste vergoeding van 1300 Australische dollar om de dagen door te komen. De schade bedraagt vermoedelijk zo'n 25 miljoen Australische dollar, omgerekend zo'n 16,6 miljoen euro.

Inmiddels is het vuur goeddeels bedwongen en kunnen de inwoners, surfers en andere toeristen weer terugkeren naar de idyllische kustplaatsjes.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.