Brand bij Jeruzalem onder controle

Bij het bestrijden van de bosbranden in het land heeft de Israëlische brandweer vrijdag vooruitgang geboekt. Een brand in Nataf, in de buurt van Jeruzalem, is onder controle gebracht. De brandweer heeft dat aan de Israëlische krant Haaretz laten weten. Voor het bestrijden van de vlammen waren circa zestig brandweerlieden ingezet. Onder hen waren ook brandweerlieden die de Palestijnse Autoriteit had gestuurd.

Na het uitbreken van de brand waren de meeste inwoners van Nataf geëvacueerd. Ze mogen voorlopig nog niet terug. De brandweer houdt er rekening mee dat de wind aanwakkert en dat de vlammen dan opnieuw oplaaien.

De branden woeden in verscheidene delen van Israël, onder meer in de omgeving van Nazareth en Haifa. In de havenstad Haifa zijn tienduizenden mensen geëvacueerd. Bij het bestrijden van de branden krijgt de Israëlische brandweer hulp uit onder meer Griekenland, Egypte, Jordanië, Cyprus, Rusland, Kroatië, Italië en Turkije.

Palestijnen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat uit van brandstichting en sprak van terrorisme. ,,Er zal een prijs worden betaald voor deze brandstichtingsterreur'', waarschuwde Netanyahu. ,,Het is nog niet mogelijk om vast te stellen of het georganiseerd is, maar we zien dat een aantal cellen actief is.'' Dertien verdachten zijn aangehouden.

Israëlische media spreken van een 'vuurintifada' van Palestijnen. Of de arrestanten inderdaad Palestijnen zijn is niet duidelijk, maar een politiechef zinspeelde daar wel op.

Of er slachtoffers zijn gevallen, is onbekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.