Britse koningin bij militaire troepenparade

Met een kleurrijke militaire parade in het centrum van Londen viert Groot-Brittannië zaterdag de negentigste verjaardag van koningin Elizabeth II. Duizenden mensen juichten de vorstin toe toen ze in een open rijtuig van Buckingham Palace naar de exercitieplaats voor de Horse Guards Parade reed.

De koningin was voor de gelegenheid in helder groen gekleed met bijpassende hoed. Aan haar zijde zat echtgenoot prins Philip (95) met garde-uniform en een muts van berenvel. Aansluitend nam de koningin onder een bewolkte hemel de traditionele parade 'Trooping the Colour' af.

Garderegimenten in rode uniformen en met berenvelmutsen marcheerden aan de koningin en de prins voorbij. Ook tal van andere leden van de koninklijke familie waren aanwezig. Meer dan duizend soldaten en honderden paarden namen aan het spektakel deel.

Verjaardag

De optocht markeerde de officiële geboortedag van de koningin, hoewel ze al op 21 april negentig jaar werd. Maar omdat het dan meestal slecht weer is, wordt het traditioneel in juni gevierd. De traditie van Trooping the Colour dateert al uit de zeventiende eeuw.

In de middag presenteerde de koninklijke familie zich op het balkon van Buckingham Palace aan het volk. De Britten kregen daarbij ook de kleine prinses Charlotte te zien. Het eenjarige meisje is de achterkleindochter van de koningin en de dochter van prins William en zijn vrouw Kate.

Afsluiting

Als afsluiter vloog de Royal Air Force over het paleis en liet strepen van de nationale kleuren blauw-wit-rood in de lucht achter zich.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.