Britten zeggen Zimbabwe direct steun toe

Groot-Brittannië heeft de nieuwe president van Zimbabwe beloofd te zullen helpen bij de economische wederopbouw van het land. Rory Stewart, de Britse minister die is belast met Internationale Ontwikkeling, bezocht Harare een dag na de beëdiging van Emmerson Mnangagwa tot president.

Dat melden de media in Zimbabwe zaterdag.

De Zimbabwaanse economie stortte het afgelopen millennium geheel in. De aanleiding was de landhervorming die president Mugabe rond 2000 doorvoerde. Land dat in handen van blanke boeren was, werd onteigend en kwam in handen van de zwarte bevolking. Daarmee stortte de agrarische sector, een van de belangrijkste pijlers onder de economie, in.

Corruptie

Zimbabwe werd geconfronteerd met de hoogste inflatie ter wereld. De werkloosheid liep op tot 94 procent van de beroepsbevolking. Mugabe legde de schuld van de crisis bij de Britten en de Amerikanen. Nu hij ontslag heeft genomen, meldden de Britten zich meteen bij het nieuwe regiem.

Stewart laat geen concrete beloften in het Afrikaanse land achter, maar is wel volop met de regering in gesprek. Hij zei zich sterk te zullen maken voor financiële hulp, ook door andere landen en internationale organisaties. De eerste eis legde hij direct op tafel: bestrijding van de corruptie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.