Brussel bepleit Europees asielsysteem

De vluchtelingencrisis heeft aangetoond dat het huidige asielsysteem in Europa niet goed werkt. De Europese Commissie pleit daarom voor een grondige hervorming.

Een van de opties is om asielaanvragen voortaan op Europees niveau af te handelen. Asielzoekers kunnen daardoor direct en eerlijker over Europa worden verdeeld, aldus vicevoorzitter Frans Timmermans woensdag. Dit voorstel is controversieel omdat veel landen, vooral in Oost-Europa, zelf willen bepalen wie ze binnen hun grenzen toelaten.

Het Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken (EASO) zou in deze optie moeten zorgen voor een uniforme behandeling en consistente beoordeling van asielaanvragen. Rijkere landen met een grotere opvangcapaciteit zouden relatief meer asielzoekers op moeten nemen.

Dublinverordening

Een andere mogelijkheid is de zogeheten Dublinverordening aan te passen. Die schrijft voor dat in principe het EU-land waar een vluchteling aankomt het asielverzoek moet behandelen. Dat zijn doorgaans landen aan de buitengrenzen, zoals Italië en Griekenland. Zij zouden wel hulp kunnen inroepen als ze worden overspoeld. Ook bij deze optie zouden vluchtelingen door de invoering van een verdeelsleutel gelijkmatiger over de EU moeten worden verspreid.

,,Het huidige systeem is niet houdbaar'', zei Timmermans, die erop wees dat de verschillende nationale benaderingen een ,,race to the bottom'' bevorderen waarin landen zich steeds onaantrekkelijker maken voor asielzoekers.

De Europese Commissie gaat nu in gesprek met de lidstaten en het Europees Parlement voordat een definitief voorstel wordt gepresenteerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.