Brussel wil miljarden in Defensiefonds Europa

De lidstaten van de Europese Unie moeten geld steken in het gezamenlijk ontwikkelen en aankopen van wapens. Uit een nog op te richten Europees Defensiefonds zou op termijn jaarlijks 5 miljard euro aan bijvoorbeeld drones, helikopters en schepen kunnen worden uitgegeven.

De Europese Commissie presenteerde woensdag een actieplan voor de Europese defensie waardoor de lidstaten hun geld veel efficiënter kunnen inzetten. Als landen minder op eigen houtje aankopen doen, zou dat jaarlijks tussen de 25 en 100 miljard euro kunnen schelen. Ze kunnen voor gezamenlijke aanbestedingen lenen uit het fonds. Dat geldt ook voor groepjes lidstaten.

De commissie wil verder dat het jaarlijkse onderzoeksbudget naar bijvoorbeeld electronica, encryptie of robotica tot 2020 90 miljoen per jaar gaat bedragen. Voor de periode daarna denkt Brussel aan jaarlijks een half miljard euro.

Profiteren

,,Het gaat om een sterke en geloofwaardige Europese rol op het wereldtoneel en een krachtige defensie-industrie in Europa'', vatte EU-buitenlandchef Federica Mogherini het voorstel samen. Ook start-ups en het mkb moeten ervan profiteren.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kondigde het Defensiefonds in september aan. Volgens hem kan alleen Europa voor zijn eigen veiligheid zorgen. Mede vanwege de Russische dreiging, de brexit en de verkiezing van Donald Trump gaven de EU-landen vorige maand al groen licht voor nauwere militaire samenwerking.

De voorstellen vormen geen opmaat naar een Europees leger, zo werd woensdag opnieuw benadrukt. Defensie blijft een zaak van de lidstaten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.