Catalaans separatisme verliest aanhang

Nog geen kwart van de Catalanen (24 procent) wil doorgaan met pogingen de regio van Spanje af te scheiden. Dat heeft een opiniepeiling voor de krant El País maandag naar voren gebracht. Catalaanse regeringsleiders hebben sinds 2012 onder meer met een agressieve anti-Spaanse taalpolitiek geprobeerd Catalonië los te weken van Spanje.

Dat gebeurde destijds onder leiding van premier Artur Mas en sinds eind vorig jaar onder leiding van diens opvolger Carles Puigdemont. Met de crisis die Puigdemont afgelopen maand veroorzaakte met zijn illegale referendum over onafhankelijkheid en het uitroepen van de republiek, heeft hij het volgens veel Catalanen te bont gemaakt.

Volgens El País is het animo voor onafhankelijkheid ook teruggelopen binnen de meest fanatieke separatistische partijen, zoals de extreemlinkse CUP. Daar is volgens de peiling nog maar 56 procent voorstander van de voortzetting van de separatistische lijn. In de nieuwe partijencoalitie van de naar België uitgeweken Puigdemont, Junts per Catalunya, is volgens de opiniepeiling slechts 58 procent voorstander van voortzetting van het beleid dat op afscheiding aanstuurt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.