Centrumrechts wil Fillon als Frans president

De centrumrechtse partij Les Républicains heeft François Fillon naar voren geschoven als haar kandidaat voor de Franse presidentsverkiezing volgend jaar. De voormalig premier boekte zondag in de tweede, beslissende stemronde van de conservatieven een grote overwinning op zijn overgebleven, gematigder concurrent Alain Juppé.

De eerste exitpolls wezen Fillon vlak na sluiting van de stembussen al aan als winnaar. Juppé wachtte de officiële uitslag niet eens af en feliciteerde zijn opponent al nadat pas de helft van de stemmen was geteld. De huidige burgemeester van Bordeaux beloofde bovendien Fillon te helpen in de campagne. Deze zei ,,de complete software voor Frankrijk te willen veranderen''.

Fillon (62) kreeg uiteindelijk twee keer zoveel kiezers achter zich dan de 71-jarige Juppé. De belangstelling, ook niet LR-leden konden meedoen, was zondag groot. De favoriete Republikein moet in de verkiezingsstrijd tegenwicht bieden aan de eurosceptische populist Marine le Pen van het Front National en de socialistische kandidaat. Een dezer weken zal François Hollande bekendmaken of hij door wil als Frans president namens links. Zijn populariteit is de voorbije tijd dramatisch gedaald.

Fillon is volgens het verkiezingsblog van Le Figaro klaar voor de strijd en wordt ook kansrijk geacht. ,,Deze zege is gebaseerd op overtuiging. Mijn aanpak werd begrepen. Frankrijk voelt niets voor afkoppeling, wil de waarheid en verwacht daden. De afgelopen vijf jaren waren pathetisch. Daar moet een eind aan worden gemaakt en we gaan dat doen op een manier die in geen dertig jaar is vertoond'', aldus Fillon, die Juppé bedankte voor diens steun. Hij had ook lovende woorden voor oud-president Nicolas Sarkozy, die een nieuwe ambtstermijn namens LR ambieerde maar al in de eerste ronde afviel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.