Colombia blijft Venezolaanse migranten helpen

Colombia heeft de grenscontroles verscherpt door ruim 2000 extra militairen in te zetten, maar blijft de honderdduizenden Venezolanen die de ellende thuis zijn ontvlucht helpen. Dat heeft president Juan Manuel Santos donderdag beloofd in Cucuta, waar veel migranten het land binnenkomen. Zijn regering spendeert miljoenen aan hun opvang.

Het aantal Venezolanen dat in Colombia woont is volgens de immigratiedienst in de laatste helft van 2017 met 62 procent gegroeid tot meer dan 550.000. Velen arriveren berooid en slapen noodgedwongen in portieken of onder bruggen. Ze proberen met slecht betaalde klusjes, waaronder bloemen snijden voor Valentijnsdag, voldoende geld bijeen te schrapen om hun kinderen en zichzelf te voeden.

Santos zei dat er voorlopig geen dagpasjes meer worden uitgegeven en dat streng zal worden opgetreden tegen crimineel gedrag. Er komt een nieuw registratiesysteem voor de Venezolanen die al in Colombia verblijven en een centrum dat met de Verenigde Naties de humanitaire hulp gaat organiseren. De regering schat dat het 5 dollar per dag kost om een vluchteling eten en onderdak te verschaffen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.