Commotie VS over speech Melania Trump

In de VS is commotie ontstaan over de toespraak die de vrouw van presidentskandidaat Donald Trump, Melania, heeft gehouden tijdens de conventie van de Republikeinen in Cleveland. Passages uit de speech lijken soms letterlijk op uitspraken die Michelle Obama, vrouw van de huidige Amerikaanse president, deed tijdens de conventie van de Democraten in 2008.

In Amerikaanse media worden de passages tegenover elkaar gezet en vergeleken en daaruit blijken frappante overeenkomsten. Zo blikt Melania met dezelfde woorden terug op haar jeugd als Michelle en somt zij in enkele gevallen morele waarden op in dezelfde woorden en in dezelfde volgorde.

Melania verklaarde voorafgaand aan haar toesprak dat ze de speech ,,met zo weinig mogelijk hulp'' zelf had geschreven. Trump liet na de toespraak via Twitter weten ,,bijzonder trots'' te zijn op zijn eega.

De media meldden later ook dat de cv van mevrouw Trump mogelijk niet helemaal deugt. Ze schrijft op haar website dat ze is afgestudeerd aan de universiteit in Ljubljana in design en architectuur. Er bestaat echter een Sloveense biografie over haar waarin staat dat ze al als eerstejaars afhaakte. De bekende publiciste Julia Ioffe, onder meer werkzaam voor The New York Times Magazine, schreef in april hetzelfde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.