De schaduwoorlog om het presidentschap van de VS

Ted Cruz voert een schaduwoorlog tegen Donald Trump die kan verhinderen dat de vastgoedmagnaat uit New York er met de winst vandoor gaat. Ondanks zijn populariteit.

Nu dat Cruz de staat Wisconsin gewonnen heeft, stevent de Republikeinse partij af op een gelijkspel tussen de vastgoedmagnaat uit New York en de Senator uit Texas. Dankzij de obscure regels van de partij zouden de oudgedienden in de partij nu kunnen voorkomen dat Trump hun presidentskandidaat wordt.

Voor het Republikeinse establishment kwam de populariteit van Trump uit de lucht vallen. De eerste maanden van zijn kandidatuur werd hij afgedaan als een clown die na de eerste staten zou struikelen en verdwijnen. Tot grote schrik van de bonzen in Republikeinse partij bleek de vastgoedmagnaat erg goed te liggen bij de kiezers. Langzaam begon ook bij hen het besef door te dringen dat Trump een goede kans zou maken op de nominatie en werd verzet tegen de realityster in stelling gebracht. Dat verzet leverde uiteindelijk niet bijzonder veel op want Trump wint nog altijd staten met overtuigende marges. Voor Trump gaat het desondanks lastig worden om de eindoverwinning uiteindelijk te pakken te krijgen.

In tegenstelling tot wat je zou denken draaien de voorverkiezingen om het presidentschap niet om stemmen maar om gedelegeerden. Dat zijn partijleden die op het grote congres op 18 tot 21 juli in Cleveland bepalen wie er presidentskandidaat wordt voor de Republikeinen. Deze gedelegeerden toegewezen bij de verkiezingen per staat naar gelang het aantal aantal stemmen per kandidaat. Een kandidaat heeft 1237 stemmen van partijleden nodig (een meerderheid) om te winnen.

Nu komt de truc: Het lijkt er steeds meer op dat geen enkele kandidaat een meerderheid zal krijgen. Dat betekent dat de gedelegeerden zelf mogen bepalen op wie ze stemmen in de tweede stemronde. Dat noemen ze een open conventie. Opeens hangt het dan niet meer van de kiezers af maar van de politieke voorkeur van de gedelegeerden zelf. Zij bepalen wie er uiteindelijk met de kandidatuur vandoor gaat.

Welke partijleden op het congres mogen stemmen, ligt niet vast. Deze mensen worden verkozen op partijbijeenkomsten van de Republikeinen in iedere staat. Tot nu toe heeft Trump zich eigenlijk niet met deze schaduwverkiezingen beziggehouden. Zijn opponent Ted Cruz wel. Het campagneteam van de Senator uit Texas probeert er op deze manier voor te zorgen dat zoveel mogelijk Cruz-fans gedelegeerden worden bij het partijcongres.

Dat Cruz het spel slimmer speelt dan Trump bleek deze week na de conventie in de staat Louisiana. Officieel had de New Yorkse zakenman de staat gewonnen met een paar procentpunten. De gedelegeerden zouden gelijk verdeeld worden: achttien voor Trump, achttien voor Cruz. Nu blijkt dat de Senator uit Texas waarschijnlijk tien extra gedelegeerden heeft weten te bemachtigen via de lokale conventie. Hij heeft de staat dus ruimschoots gewonnen, ondanks dat kiezers daar heel anders over dachten. In de staten Georgia en South Carolina lijkt zich hetzelfde te voltrekken ondanks dat Trump ook daar won van Cruz.

Trump beschuldigt Cruz ondertussen van vuil spel en wil de Senator uit Texas voor de rechter slepen. Hij is in alle haast ook gedelegeerden aan het werven maar kan niet voorkomen dat de eerste staten verloren zijn gegaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.