Dodenaantal aanslag Pakistan loopt verder op

Het aantal doden door de bomaanslag bij een ziekenhuis in de Pakistaanse stad Quetta is maandag gestegen naar zeventig. Er zouden zo'n tweehonderd gewonden zijn gevallen. Dat zei de minister van Volksgezondheid van de provincie Baluchistan, waarin de stad ligt.

De explosie trof een buiten de kliniek verzamelde groep advocaten en politieagenten. Het aantal doden kan volgens de minister nog verder oplopen. De politie zegt dat het om een zelfmoordaanslag gaat.

De groep mensen had zich voor het ziekenhuis verzameld nadat het hoofd van de vereniging van advocaten van de provincie Baluchistan in de ochtend was neergeschoten en overleden.

Lashkar-e Jangvi

Over de achtergrond van de aanslag bestaat geen zekerheid. Volgens persbureau Reuters heeft de Pakistaanse extremistische groep Jamaat-ur-Ahrar de aanslag opgeëist. Die zou ook achter de bomaanslag zitten op christenen met Pasen in een park in de Pakistaanse stad Lahore. Toen kwamen ruim zeventig mensen om.

Persbureau DPA zegt echter dat IS de terreurdaad heeft opgeëist, terwijl veiligheidstroepen eerder het vermoeden uitspraken dat een van de grootste extremistische groepen in het land, Lashkar-e Jangvi, achter de aanslag zit. In de weinig stabiele provincie zijn veel militante groepen actief.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.