Dodental aanslag Istanbul loopt op; vliegverkeer hervat

Het dodental van de zelfmoordaanslag op het vliegveld Atatürk bij Istanbul is opgelopen tot 41. Er zijn 239 mensen gewond geraakt.

Het aantal gewonden staat volgens laatste berichtgeving op 147. Slechts een klein deel daarvan is volgens de premier zwaargewond. Onder de slachtoffers zijn ook buitenlanders. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er zich onder de slachtoffers Nederlanders bevinden. Het consulaat checkt dat in de loop van de dag bij de verschillende ziekenhuizen, laat een woordvoerder aan nu.nl weten.

Vliegverkeer

Het luchtverkeer van en naar het Turkse vliegveld Atatürk bij Istanbul is woensdagochtend na de aanslag weer opgestart. Veel van de vluchten zijn wel geannuleerd of vertraagd.
41
De vliegmaatschappij Turkish Airlines heeft laten weten vluchten voorlopig uit te stellen. De vlucht die om 11.10 uur gepland staat vanaf Schiphol te vertrekken richting het getroffen vliegveld is geannuleerd. Andere vluchten vanaf Schiphol richting Atatürk vliegen vooralsnog wel.

Vliegtuigen die dinsdagavond op weg waren naar de luchthaven kregen geen toestemming meer daar te landen. Meerdere toestellen werden omgeleid naar andere vliegvelden na de zelfmoordaanslag bij de veiligheidscontrole op de internationale terminal van vliegveld Atatürk. Een KLM-vlucht, op weg van Amsterdam naar Istanbul, is teruggekeerd.

Aanslag

Zelfmoordterroristen bliezen zichzelf dinsdagavond op bij de internationale terminal van Atatürk airport. Volgens de Turkse premier gaat het om drie personen, die zich door een taxi bij de terminal lieten afzetten. Daar openden ze het vuur op wachtende reizigers. Toen de terroristen door de Turkse politie onder vuur werden genomen bliezen twee terroristen zichzelf bij de terminal op. De derde zou zich op een parkeerplaats hebben opgeblazen.

De aanslag is nog niet opgeëist. Er zouden aanwijzingen zijn dat IS achter de aanslag zit. Om welke aanwijzingen het gaat, is niet bekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.