Doodstraffen in zaak Thaise toeristenmoord

Twee mannen uit Myanmar hebben donderdag in Thailand de doodstraf gekregen voor de moord op twee Britse toeristen in september vorig jaar. Volgens een rechtbank is het tweetal schuldig aan moord. De slachtoffers, een Brits koppel van 23 en 24 jaar, werden op het strand van het populaire vakantie-eiland Koh Tao gedood.

De moorden leidden tot grote ongerustheid in Thailand, waar toerisme een belangrijke bron van inkomsten is. Op de politie kwam veel druk te staan om de daders te pakken. De mannen uit Myanmar werden na een paar weken gearresteerd. Ze bekenden de moorden, maar trokken dat later weer in. Ze stellen dat ze hebben bekend onder dwang van de politie.

Op het onderzoek door de politie was kritiek. Zo zou de politie onbekwaam zijn geweest, bewijsmateriaal en DNA-tests verkeerd zijn gebruikt en zouden de verdachten zijn gemarteld. Volgens de rechter is er niet genoeg bewijs dat de migranten uit Myanmar zijn gemarteld.

Aan de uitspraak van de rechter gingen 21 dagen vooraf waarop getuigen werden gehoord. Het proces tegen de mannen begon in juli. De familie van een van de slachtoffers was voor de uitspraak naar Thailand gekomen. ,,Wij geloven dat wat vandaag is gebeurd rechtvaardigheid betekent voor Hannah en David'', zei Michael Miller, de broer van een van de doden. ,,Het bewijs tegen de twee was overweldigend.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.