Dreigingsniveau Bali verhoogd, vliegveld dicht

De Indonesische autoriteiten hebben het dreigingsniveau rond de vulkaan Agung op Bali opgeschaald naar het hoogste niveau. Het vliegveld op het eiland is gesloten. De vulkaan spuwt een kilometers hoge rookpluim uit van as en stoom en in de krater is magma zichtbaar.

Mensen in een straal van 10 kilometer van de vulkaan wordt geadviseerd het gebied onmiddellijk te verlaten. Naar schatting 40.000 omwonenden hebben daaraan gevolg gegeven, maar tienduizenden moeten nog vertrekken, indien nodig onder dwang.

De autoriteiten gaven half september al een waarschuwing af voor verhoogde activiteit in de Agung. Het dreigingsniveau werd in oktober verlaagd, maar rond de top van de vulkaan is nu magma te zien. Een eruptie zou nu elk moment kunnen gebeuren, waarschuwde de rampenbestrijdingsdienst BNPB.

Gevaarlijk

De vulkaan ligt in het noordoosten van Bali, op ongeveer 70 kilometer van de drukke badplaatsen Kuta en Seminyak. Op de hellingen van de vulkaan liggen voornamelijk rijstvelden, met hier en daar een budgethotel. Door de laatste uitbarsting van de vulkaan in 1963 kwamen meer dan 1000 mensen om het leven en werden talrijke dorpen verwoest.

Op de internationale luchthaven van Denpasar is as neergeslagen. Volgens het waarschuwingscentrum voor vulkaanas in Darwin in Australië is tot 10 kilometer hoogte vulkaanas in de lucht rond de vulkaan geconstateerd. Vulkaanas is gevaarlijk, omdat het turbines van straalmotoren kan beschadigen, brandstof- en koelsystemen kan verstoppen en piloten het zicht kan belemmeren.

Door de sluiting van de luchthaven van Denpasar kwamen 196 buitenlandse en 249 binnenlandse vluchten met in totaal 59.000 passagiers te vervallen. Vliegtuigen kunnen wel landen en opstijgen vanaf de belangrijkste luchthaven op het naastgelegen eiland Lombok.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.