'Duitsland gewaarschuwd voor dader Ansbach'

De Duitse autoriteiten waren gewaarschuwd dat als ze de dader van de aanslag in Ansbach zouden proberen uit te zetten, hij mogelijk een ,,spectaculaire'' zelfmoordpoging zou ondernemen. Dat meldt het BBC-programma Newsnight vrijdag.

De Syriër Mohammed Daleel stak in 2013 de grens tussen Turkije en Bulgarije over en belandde uiteindelijk in Duitsland. Daar was hij tot januari van dit jaar onder behandeling bij een traumaspecialist in het stadje Lindau. In zijn beoordeling schreef psycholoog Axel von Maltitz dat Daleel een ,,extremistische geest'' had en dat uitzetting tot een spectaculaire zelfmoordpoging kon leiden. Het rapport werd naar de federale dienst voor migratie en vluchtelingen doorgestuurd. BBC Newsnight heeft het verslag ingezien.

Daleel probeerde op 24 juli een openluchtconcert in Ansbach binnen te komen, maar werd tegengehouden door een bewaker omdat hij geen kaartje had. Hij blies zich buiten het evenement op, maar beroofde alleen zichzelf van het leven. Tien dagen eerder had Daleel te horen gekregen dat hij zou worden uitgezet naar Bulgarije. De Europese Dublinverordening schrijft voor dat het land waar een migrant als eerste asiel aanvraagt zijn of haar zaak moet behandelen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.