'Duterte gaf opdracht voor 1000 moorden'

De nieuwe en controversiële president Rodrigo Duterte van de Filipijnen zou in het verleden persoonlijk aan een doodseskader opdracht hebben gegeven voor de moord op criminelen en tegenstanders. Dat zou zijn gebeurd tussen 1988 en 2013, toen hij burgemeester was van Davao City.

Dat verklaarde de voormalige huurmoordenaar Edgar Matobato (57) donderdag tegen een senaatscomité. Volgens hem heeft Duterte op die manier ongeveer duizend mensen uit de weg laten ruimen. De toenmalige burgemeester zou ook zelf een keer een justitiemedewerker met een pistoolmitrailleur hebben gedood. Matobato beweerde dat hij persoonlijk circa vijftig moorden in opdracht van Duterte pleegde.

Een woordvoerder van de president ontkende de bewering meteen, aldus The Guardian. Hij zei dat de beschuldiging niet nieuw is en al eerder - lang geleden - door de overheid werd onderzocht. Dat leidde niet tot vervolging. Dit keer onderzoekt de senaat de handel en wandel van de omstreden Duterte. De commissie staat onder leiding van Leila de Lima, een erkend critica van de president.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.