Ecuador: Assange kan ambassade verlaten

Julian Assange hoeft niet te vrezen voor zijn leven als hij de Ecuadoraanse ambassade in Londen verlaat. De WikiLeaks-oprichter staat hooguit een korte gevangenisstraf te wachten, zei de Ecuadoraanse president Lenín Moreno in een interview op de radio.

Assange verblijft al sinds 2012 in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land. Hij kreeg daar asiel toen de voorganger van Moreno aan de macht was. De activist vreest dat hij zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten als hij de diplomatieke post verlaat. Daar zou hij dan vervolgd kunnen worden voor het publiceren van geheime informatie via de klokkenluiderssite.

Volgens president Moreno heeft de Britse regering verzekerd dat Assange niet zal worden uitgeleverd aan een land waar hij de doodstraf kan krijgen. De activist moet vermoedelijk alleen korte tijd de cel in omdat hij onderdook in de ambassade terwijl hij op borgtocht vrij was, denkt de president.

Overlevering

Assange meldde zich zes jaar geleden bij de ambassade om te voorkomen dat hij zou worden overgedragen aan de Zweedse autoriteiten. Die wilden hem aan de tand voelen vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag. De Zweedse justitie heeft het onderzoek inmiddels gestaakt, maar Assange zit nog steeds in zijn schuilplaats. Hij vreest dat de Britten hem naar de VS zullen sturen.

De relatie tussen Assange en zijn gastheren is ondertussen verzuurd. ,,Ik ben niet blij met de aanwezigheid van meneer Assange in de ambassade van Ecuador, maar we hebben zijn mensenrechten gerespecteerd’’, zegt Moreno. ,,Met dat in het achterhoofd denken we dat zes jaar een te lange periode is voor iemand om vrijwel opgesloten te zitten in een ambassade.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.