Eerste Turkse president in Athene sinds 1952

De Turkse president Erdogan is officieel op bezoek in Griekenland. Het is het eerste bezoek van een Turks staatshoofd aan Griekenland sinds dat van Celal Bayer in 1952. Erdogan is donderdag ontvangen door zijn Griekse ambtgenoot Prokopis Pavlopoulos en premier Alexis Tsipras.

Pavlopoulos zei volgens Griekse media dat zijn land bereid is voor Turkije de poort naar de Europese Unie te zijn. Erdogan bezoekt het buurland waarmee Turkije een moeizame relatie heeft. Vrijdag bezoekt hij het noordoostelijke Komotini, waar Griekse islamieten wonen die hun wortels hebben in het Ottomaanse Rijk (1300-1922). Het orthodox-christelijke Griekenland werd na een bloedige strijd in 1821 onafhankelijk van dat rijk.

Voor de komst van Erdogan hoopten de gastheren dat de Turkse leider dit bezoek zou aangrijpen om zich als verzoener te tonen. Sinds de mislukte staatsgreep tegen hem in de zomer van vorig jaar botst Erdogan steeds vaker en heftiger met voormalige bondgenoten en Europese vrienden over zijn harde repressie na de coup. Maar Erdogan toonde zich aan het begin van het bezoek als vanouds weinig diplomatiek.

Hij begon te klagen over het verdrag uit 1923 waar de grenzen tussen Griekenland en Turkije zijn vastgelegd (Verdrag van Lausanne). Dat zou anders geregeld moet worden volgens Erdogan. Hij doelde op de problemen in de Egeïsche Zee waar Griekse eilanden vlak voor de kust van Turkije liggen. Tsipras eiste dat Turkije daar ophoudt het Griekse luchtruim te schenden. Maar de twee leiders hebben ook besloten in dialoog te gaan en te proberen elkaar te begrijpen en misverstanden uit de weg te ruimen.

Er zijn enorme veiligheidsmaatregelen genomen. Zeker 3000 politiemensen, inclusief tweehonderd Turkse, waken over het staatsbezoek.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.