Eerste coronavaccins in VS gereed voor distributie

Eerste coronavaccins in VS gereed voor distributie ANP

De eerste coronavaccins van Pfizer worden zaterdag gereedgemaakt om te worden gedistribueerd vanaf de locatie van het bedrijf in Kalamazoo in de Amerikaanse staat Michigan. Het ministerie van Defensie verspreidt ze in samenwerking met agentschappen van het ministerie van Volksgezondheid over faciliteiten in de Verenigde Staten, aldus Pfizer.

In een week tijd worden naar verwachting ongeveer 3 miljoen doses van het vaccin van Pfizer en BioNTech gedistribueerd, meldde The New York Times eerder. Die zijn volgens de krant bedoeld voor zorgpersoneel en bewoners van verpleeghuizen. Het middel zal gratis worden verstrekt.

Maandag worden de eerste mensen in de VS gevaccineerd met het middel van Pfizer-BioNTech. "De verwachting is dat maandag het vaccin op 145 plekken aankomt, op nog eens 425 andere plekken op dinsdag en de laatste 66 plekken op woensdag; waarmee de eerste lading van het Pfizer-BioNTech is verspreid", aldus de verantwoordelijke man voor het uitrollen van de vaccinatiecampagne, generaal Gus Perna.

Staten en sommige grote steden hebben bij de landelijke overheid lijsten aangeleverd met de locaties waar het vaccin kan worden afgeleverd. Het gaat vooral om ziekenhuizen. Het middel moet bij zeer lage temperaturen worden bewaard. Dat betekent dat het niet overal opgeslagen kan worden.

Ook het transport vormt een uitdaging. Vrachtvoerders en luchtvaartmaatschappijen zijn al maanden bezig met de voorbereidingen voor die mammoetoperatie. Het vaccin wordt vervoerd in speciale dozen met zogenoemd droogijs. De temperatuur wordt tijdens het transport naar ziekenhuizen doorlopend gecontroleerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland