Ex-president Brazilië blijft in gevangenis

De voormalige Braziliaanse president Luíz Inacio Lula da Silva blijft voorlopig in de gevangenis. Rechter Carlos Eduardo Thompson Flores van het Braziliaanse hof van beroep vernietigde zondagnacht een uitspraak van een Braziliaanse federale rechter, Rogério Favreto, die gelastte dat Lula wordt vrijgelaten.

De linkse politicus Lula da Silva zit sinds april in de stad Curituba vast, omdat hij twaalf jaar cel heeft gekregen wegens een corruptiezaak die de tríplex-zaak wordt genoemd. Lula nam als gift van een bouwonderneming een appartement aan de kust van de deelstaat São Paulo aan. Het dure appartement was feitelijk smeergeld van de onderneming in ruil voor opdrachten van de overheid.

Lula was president van 2003 tot 2010. In die jaren voerde hij een duur en sociaal bewogen beleid dat talrijke Brazilianen uit de armoede trok. Hij is daarom nog steeds populair en zou volgens de peilingen de verkiezingen weer winnen, terwijl het land al jaren onder een economische crisis lijdt. Lula is van plan om mee te doen aan de presidentsverkiezingen die in oktober worden gehouden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.