Explosief gegooid naar huis Gerry Adams

Onbekenden hebben afgelopen nacht in de Noord-Ierse stad Belfast een explosief gegooid naar het huis van Gerry Adams, de voormalig leider van de Sinn Fein-partij. Vrijwel tegelijkertijd werd ook naar het huis van een partijgenoot van Adams een projectiel geworpen.

Volgens Adams zijn de aanvallen mogelijk uitgevoerd door Ierse nationalistische militanten die gekant waren tegen het vredesakkoord voor Noord-Ierland.

Bij de aanslagen zijn geen gewonden gevallen. ,,Maar tien minuten voor de aanslag liepen op die plek nog twee van mijn kleinkinderen, die hadden dus dood kunnen zijn'', aldus Adams tegen journalisten.

Vredesakkoord

Adams was met zijn partij, de politieke tak van de terreurbeweging IRA, een prominente speler bij de totstandkoming van het Noord-Ierse vredesakkoord eind jaren '90, dat ertoe leidde dat de IRA de wapens neerlegde. Daardoor kwam een eind aan drie decennia van geweld tussen Ierse nationalisten die wilden dat de regio zou aansluiten bij de Ierse Republiek en de pro-Britse Unionisten die wilden dat de regio Brits zou blijven.

Meer dan 3000 mensen kwamen om het leven door het geweld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.