Explosieve uitbarsting vulkaan Kilauea

De al enkele weken actieve vulkaan Kilauea op Hawaii is donderdag explosief uitgebarsten. Er zijn dikke rookwolken te zien die naar het noordoosten drijven. As en stenen worden kilometers de lucht in geslingerd. De Amerikaanse seismologische dienst USGS had daarvoor al gewaarschuwd, nadat afgelopen weekeinde een nieuwe scheur van 300 meter lang was ontdekt waaruit lava stroomde. De autoriteiten gaven meteen opdracht tot verdere evacuaties.

Mensen die nog niet weg hoeven, is aangeraden binnen te blijven wegens de te verwachten asregen en vallend vulkanisch gesteente. Grote rotsblokken kunnen volgens de deskundigen in een straal van ongeveer 1 kilometer rond de krater neerkomen, kleine stenen tot tientallen kilometers in de omtrek.

De afgelopen 24 uur waren in de buurt van het vuurspuwende bergplateau tientallen lichte aardbevingen gemeten als aankondiging van een hevige eruptie. De laatste keer dat de top van de Kilauea ontplofte was in 1924. Het natuurgeweld hield destijds zeventien dagen aan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.