FBI onderzoekt hack bij Democraten

De Amerikaanse FBI heeft een onderzoek ingesteld naar de computerinbraak bij de Democratische partij. Website Wikileaks publiceerde vorige week 20.000 e-mails van het Democratisch Nationaal Comité die door de hackers waren buitgemaakt.

,,De FBI onderzoekt een cyberinbraak bij de DNC en probeert de aard en omvang van de kwestie vast te stellen'', liet de FBI maandag in een verklaring weten. ,,Een schending van deze aard nemen wij zeer serieus.''

De publicatie van de e-mails leidde tot het opstappen van partijvoorzitster Debbie Wasserman Schultz. De partijtop die zij leidde probeerde Hillary Clinton te bevoordelen in de voorverkiezingen, ten koste van Bernie Sanders, zo bleek uit de e-mails.

Ondertussen heeft de FBI de inlichtingencommissie in het Congres maandag ingelicht over het onderzoek. Het onderzoek richt zich onder meer op de herkomst van de hack. Sommige mensen wijzen al met de beschuldigende vinger naar Rusland. ,,Het zou niet de eerste keer zijn dat een digitale inbraak in verband wordt gebracht met het Kremlin en dat op deze manier wordt geprobeerd invloed uit te oefenen op het politieke proces in andere landen'', zei Congreslid Adam Schiff in een verklaring.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.