FBI pakt agent van NSA op

De FBI heeft woensdag een medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA gearresteerd. De federale dienst onderzoekt of de man zeer geheime computercodes heeft gestolen. Met die codes kon de NSA in netwerken in onder meer Rusland, China, Iran en Noord-Korea inbreken.

Het ministerie van Justitie in Washington deelde mee dat de aangehouden 51-jarige verdachte Harold Thomas Martin heet en afkomstig is uit de staat Maryland. Hij zou voor Booz Allen Hamilton hebben gewerkt, hetzelfde consultancybureau waar ook Edward Snowden voor werkte. Snowden, voormalig CIA-agent, speelde in 2013 geheime documenten over spionageactiviteiten van de NSA door aan enkele kranten, waarna hij de VS ontvluchtte.

De FBI heeft zes documenten met 'gevoelige informatie' in het bezit van Martin gevonden. De papieren zijn in 2014 vervaardigd door 'een Amerikaans agentschap'. Deze documenten zijn volgens de FBI zeer belangrijk en hebben betrekking op een aantal nationale veiligheidskwesties. Welke dat zijn, werd niet nader toegelicht. Martin had krachtens zijn bevoegdheden toegang tot topgeheimen van de NSA.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.