Facebook: ook gegevens Nederlanders gelekt

Ook de gegevens van ruim 89.000 Nederlandse Facebookgebruikers zijn mogelijk in handen gekomen van onderzoeksbureau Cambridge Analytica. Dat bevestigde Facebook na berichtgeving door de NOS. Wereldwijd gaat het volgens de laatste cijfers om tot wel 87 miljoen mensen, voornamelijk Amerikanen. Eerdere schattingen gingen nog uit van ongeveer 50 miljoen gebruikers.

De kwestie leidde de afgelopen weken tot veel ophef over de privacy van Facebookgebruikers. Cambridge Analytica speelde een kwalijke rol in de verkiezingscampagne van president Donald Trump. Het bedrijf zou de persoonlijke informatie hebben gebruikt om er kiezersprofielen mee te maken.

Facebook-topman Mark Zuckerberg bood eerder al zijn excuses aan en beloofde beterschap. Het techbedrijf zag ondertussen miljarden dollars van zijn beurswaarde verdampen.

Naar aanleiding van het schandaal heeft Facebook nu ook zijn algemene voorwaarden bijgewerkt. De update is bedoeld om alles duidelijker en helderder te maken door eenvoudigere taal te gebruiken, stelt het bedrijf. Onlangs werden de privacy-instellingen ook al beter zichtbaar en werd het voor gebruikers eenvoudiger om gegevens te wissen. Zuckerberg gaat volgende week naar het Amerikaanse Congres om tekst en uitleg te geven over het privacyschandaal.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.