Filipijnen stellen dragen mondmaskers verplicht

Filipijnen stellen dragen mondmaskers verplicht ANP

De Filipijnen verplichten inwoners voortaan om hun mond te bedekken in de openbare ruimte. Mensen moeten mondkapjes of geïmproviseerde gezichtsbedekking dragen, melden de autoriteiten.

De mondkapjesplicht geldt voor het hoofdeiland Luzon, waar meer dan de helft van de ruim 100 miljoen inwoners woont. De maatregel is bedoeld om de verspreiding tegen te gaan van het nieuwe coronavirus. De Filipijnse autoriteiten hebben tot dusver ruim 2300 besmettingen en 96 sterfgevallen gemeld.

De autoriteiten hadden vanwege de strijd tegen het virus al een lockdown ingesteld op Luzon. President Rodrigo Duterte zei woensdag dat veiligheidstroepen het vuur mogen openen als mensen voor problemen zorgen in gebieden die op slot zitten vanwege het virus.

Arrestaties

De politie had enkele uren voor de toespraak van Duterte arrestaties verricht in een arm deel van hoofdstad Manilla. Daar demonstreerden mensen omdat ze meer voedselhulp willen van de overheid.

"Mijn bevel aan de politie en het leger en lokale functionarissen in dorpen: als er problemen zijn of een situatie ontstaat waarin mensen vechten en jullie levens op het spel staan: schiet ze dood", zei de president.

Duterte staat bekend om zijn dreigende taalgebruik. De nationale politiechef benadrukte donderdag dat zijn agenten ook niet meteen gaan schieten bij onlusten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland