Forse kritiek op Griekse regering na inferno

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft nieuwe maatregelen aangekondigd na de verwoestende natuurbrand die aan zeker 87 mensen het leven heeft gekost. ,,Ik neem de politieke verantwoordelijkheid op me voor deze tragedie'', zei de linkse leider tegen zijn ministers.

Tsipras zei onder meer dat bouwvoorschriften al tientallen jaren worden geschonden. Hij stelde een nationaal plan in het vooruitzicht om dat aan te pakken. Minister Panos Kammenos (Defensie) zei eerder tegen de BBC dat ontsnappingsroutes waren geblokkeerd door gebouwen die zonder vergunning zijn neergezet.

De autoriteiten kregen na de dodelijke brand veel kritiek te verduren. ,,Waarom hebben ze de mensen niet beschermd door tijdig het klaarliggende plan uit te voeren voor een gecoördineerde evacuatie in bedreigde gebieden?'', vroeg het hoofd van de linkse PASOK-partij zich af.

Gefaald bij beschermen levens

De centrumrechtse partij Nieuwe Democratie verweet de regering te hebben gefaald bij het beschermen van levens en eigendommen. Verder hebben ook overlevenden kritiek geuit. ,,Ze hebben ons alleen gelaten om te branden als muizen'', zei een vrouw uit de verwoeste plaats Mati tegen televisiezender Skai. ,,Niemand kwam hier om excuses of zijn ontslag aan te bieden. Niemand.''

De regering heeft het vermoeden uitgesproken dat de verwoestende brand het gevolg is van brandstichting. Het vuur zou bovendien zo snel om zich heen hebben gegrepen, dat er onvoldoende tijd was om mensen te evacueren. Minister Nikos Toskas (civiele bescherming) zei dat hij geen grote ,,operationele fouten'' heeft gezien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.