Geen deal over begroting VS: weer shutdown

Bij het verstrijken van de deadline middernacht (lokale tijd) is er nog geen overeenstemming in het Amerikaanse Congres bereikt over een nieuwe begroting. Formeel gaat daarmee een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheidsdiensten in.

Opmerkelijk genoeg is het een Republikein die zijn partij dwarszit. Rand Paul, een fiscaal conservatieve senator uit de staat Kentucky, tekende bezwaar aan tegen de voorgenomen stijging van de overheidsuitgaven met honderden miljarden dollar de komende twee jaar.

Paul hield de Senaat in zijn greep door de Senaat negen uur lang toe te spreken: ,,Ik ben hier vanavond om mensen op hun plaats te zetten en zich ongemakkelijk te laten voelen.'' Paul noemde het begrotingsplan ,,een plundering van de schatkist.''

Begrotingsdeal

Ondanks de tegenwerking van Paul wordt verwacht dat er in de loop van vrijdag alsnog een akkoord wordt bereikt.

De Amerikaanse Senaat leek woensdag al een begrotingsdeal te hebben gesloten voor de komende twee jaar. Een meerderheid bestaande uit zowel Republikeinen als Democraten kon zich daarin vinden. Het voorgenomen budget voorziet in meer geld voor defensie en infrastructuur, maar laat bovendien ruimte voor sociaal beleid. In totaal gaat het om een verruiming van het budget met bijna 300 miljard dollar (245 miljard euro).

Paul Ryan, de leider van de Republikeinen in het Huis zei eerder donderdag dat hij verwachtte dat er voor de deadline een begrotingsakkoord is. Ook president Donald Trump sprak zijn steun uit voor het begrotingsvoorstel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.