Geschorste VN-diplomaat bekent omkoping

Een geschorste plaatsvervangend VN-ambassadeur uit de Dominicaanse Republiek heeft woensdag bekend dat hij heeft deelgenomen aan de omkoping van een voormalige voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN.

De 48-jarige Francis Lorenzo gaf voor de federale rechtbank in Manhattan toe dat hij zich had beziggehouden met een samenzwering om omkoping en het witwassen van geld mogelijk te maken. Hij faciliteerde betalingen van Ng Lap Seng, een miljardair en vastgoedontwikkelaar uit Macau, aan John Ashe, een voormalig VN-ambassadeur van Antigua en Barbuda, die fungeerde als voorzitter van de Algemene Vergadering in de periode 2013-2014.

De steekpenningen die Lorenzo gaf, waren bedoeld om steun te krijgen voor een door de VN te sponsoren conferentiecentrum in Macau. Lorenzo zei dat ook betalingen werden gedaan aan niet nader genoemde buitenlandse ambtenaren.

Lorenzo is de derde verdachte die schuldig pleit in de rechtszaak die aanklagers in oktober begonnen. De zaak draait om steekpenningen van in totaal 1,3 miljoen dollar die aan Ashe betaald zouden zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.